Sisteme de Alarma pentru Siguranta Noastra

De ce sa va protejati casa, afacerea sau biroul?

Sistemele electronice de securitate sunt mult mai accesibile decat ar putea crede multi oameni.
Pretul acestora este comparabil cu cel al aparatelor electrocasnice conventionale care se gasesc in fiecare gospodarie.

In ce constau aceste sisteme?

Detectorii sistemelor de securitate “simt” deschiderea usilor si ferestrelor, spargerea geamurilor, miscarea oamenilor, focul sau gazele. Panoul de control, care este creierul sistemului, evalueaza semnalele venite de la detectori si decide daca trebuie declansata sau nu alarma. Sistemele moderne de securitate sunt controlate cu ajutorul tastaturii prin introducerea unui cod sau prin proximitatea unui card. Ele mai pot fi controlate cu ajutorul telecomenzilor. Telecomenzile utilizeaza un semnal cu un cod special ce previne copierea sa.

Detectori

Conform statisticilor, 80% din spargeri au loc prin spargerea usii principale, astfel incat monitorizarea aceastei usi reprezinta cea mai importanta actiune. Acest lucru se poate realiza cu ajutorul unui contact magnetic. Acesta notifica panoul de control ca usile sunt deschise , iar panoul de control asteapta un anumit timp (temporizare la intrare) inainte de declansarea unei alarme, astfel incat proprietarul sa poata dezarma sistemul dupa deschiderea usii principale.

Un alt tip de detector important este detectorul de geam spart, care monitorizeaza ferestrele si usile din sticla, elemente care formeaza scutul de protectie de baza al unei case sau cladiri.

Spatiul interior este in primul rand pazit de catre detectorii de miscare (adesea cunoscuti ca PIR). Detectorii “simt” in mod real miscarea oamenilor in spatii. Acestia sunt disponibili in variante potrivite pentru camere de forme regulate, pentru utilizare in aer liber, pentru culuare inguste si lungi, pentru tavane, si pot fiimuni la circulatia animalelor, etc.

Standard, cu un sistem de detectare al efractiilor se poate realiza si protectia impotriva riscului de incendiu sau explozie. Depistarea precoce a incendiilor se poate efectua cu ajutorul detectorilor de incendiu optici si/sau termici. Daca utilizati metode de incalzire sau de gatit cu gaz, ar trebui sa utilizati si un detector de scurgeri de gaze. Detectorii pot declansa o alarma prin intermediul panoului de control, panou care face sa porneasca o sirena si sa transmita la distanta informatiile observate.

Ce se intampla in timpul unei alarme?

1. Sirena de interior porneste. Sunetul de inalta frecventa se propaga cu scopul de a descuraja infractorii.

2. Sirena exterioara porneste. Atrage atentia vecinilor sau trecatorilor prin sunetele emise si prin luminasa intensa intermitenta. Calitatea proiectarii mecanice este foarte importanta de asemenea, sirena fiindprotejata impotriva sabotajelor (deschidere, ruperea de pe perete, etc), iar incercarile sunt raportate la panoul de control imediat.

3. Proprietarul este notificat despre alarma pe telefonul sau. Acest lucru se face prin utilizarea Comunicatoarelor GSM, prin reteaua de telefonie mobila, sau prin linii telefonice fixe. Sunt trimise mesajeSMS si se efectueaza apeluri catre telefonul proprietarului. Alarma poate fi monitorizata de pe un telefon mobil de la distanta si se poate identifica statusul sau, sau chiar se pot controla de pe telefon anumiteaparate din casa.

4. Sistemul se conecteaza la o societatea specializata de paza. Se transmite un raport de alarma la statia de monitorizare a agentiei si de acolo, agentii de paza sunt trimisi direct la adresa dumneavoastra. In mod cert este mult mai sigur si mult mai eficient sa intervina agentii de paza special pregatiti, decat sa interveniti dumneavoastra cu forte si resurse proprii.

Sisteme de alarma cu cabluri sau fara?

Inginerii nostri va pot ajuta sa va decideti in functie de necesitati. Sistemele oferite pot combina ambele abordari.

Detectorii conventionali (cu fir) sunt conectati prin cabluri ce conduc atat semnale de alimentare, cat si semnale de stare catre panoul de control.

Elementele wireless comunica intre ele prin unde radio, iar senzorii sunt alimentati de baterii.

Fiabilitatea si siguranta oferita de ambele variante, cu fir si fara fir, este comparabila, sistemele wireless respectand standardele europene stricte si surclasand multe sisteme traditionale cu fir.

Componentele legate prin cabluri sunt mai ieftine, in general, decat cele fara fir, care sunt mai scumpe, dar prin care se evita instalarea de cabluri.

Componentele cablate pot fi combinate intr-o instalatie unica, cu echipamente de la mai multi producatori.

Chiar daca nu este nevoie sa se schimbe bateriile senzorilor, se impune efectuarea ocazionala a unor inspectii preventive ale sistemului.

Care sunt principalele avantaje ale sistemelor fara fir?

Instalarea in sine este foarte curata (cu un minim de taiere si de gaurire) si rapida (prin urmare mai ieftina), iar designul interior nu este afectat in mod semnificativ de structura instalatiei.

Sistemele sunt usor extensibile pentru a include alte dispozitive. Daca va mutati mobila, elementele fara fir pot fi mutate intr-un alt loc potrivit, usor. Iar daca va mutati in alt imobil, puteti lua cu usurinta sistemul de securitate cu dumneavoastra.

Alegerea sistemului

Atunci cand alegeti un sistem de alarma, trebuie sa tineti cont ca sistemul de alarma este responsabil de protejarea bunurilor de valoare si trebuie sa va asigurati ca acest fapt este realizabil.

Probabil ca achizitionarea unei alarme din piete sau chiar supermarket-uri nu este cea mai buna solutie.

Atunci cand intrebati despre un sistem de detectare a efractiilor, in Romania, asigurati-va ca produsul esteaprobat conform standardului EN 50131-1, care stabileste cerintele de baza pentru sistemele de alarma.

Daca sistemul comunica prin semnale de tip radio sau este conectat prin alte echipamente de telecomunicatii, atunci acestea trebuie sa corespunda Directivei UE R&TTE. Aceasta aprobare este un semn de bunavointa si de calitate si poate facilita foarte mult negocierile cu companiile de asigurari cu privire la acceptarea instalarii echipamentelor de securitate si de reducere a primelor de asigurare.

Pentru a avea garantia legalitatii, dar si a calificarii profesionale a instalatorului, verificati licentele si avizele pentru instalarea sistemelor de alarma (IPJ si/sau IGSU) si daca personalul este instruit de catre organismele avizate in domeniu. Aceste certificate pot da garantie instalarii bine efectuate, dincolo de garantia minima legala (de exemplu> 2 ani in UE pentru componente).

Sfaturi pentru gasirea instalatorului potrivit

– Nu instalati dumneavoastra sistemul de alarma. Desi sistemul contine componente de inalta calitate, nu este garantata functionarea corecta a instalatiei, in cazul in care montajul, programarea sau legaturile nu se fac in mod corespunzator.

– Instalarea corecta este esentiala mai mult decat orice altceva pentru sistemele de detectare a efractiilor . Societatile specializate de instalare ofera o protectie maxima, la un cost rezonabil.

– In momentul in care primiti documentatia ce atesta conformitatea componentelor si a instalarii, dumneavoastra puteti reduce, in unele cazuri , cu 30%, suma de plata pentru asigurari, in functie de compania cu care lucrati. Instalatiile neautorizate nu va vor da acest avantaj.

Pentru alarme dedicate sau alte tipuri de automatizari, puteti accesa legaturile urmatoare sau submeniul din partea stanga a acestei pagini.

Produsele pe care le instalam se impart in cateva mari categorii: